1 (edited by badboxer 2019-01-10 10:48:04)

Topic: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Moin,

I've conntected my UFX+ with the OctaMic XTC over MADI:

https://i.imgur.com/vgHBqES.jpg

I'm using the UFX+ over USB3 on a MacBook Pro. I've made folowing settings:

UFX+
- Clock Source: Internal
- MADI parameters: 64 Channels, MADI Frame 96k

OctaMic XTC
- Clock Source: MADI
- MADI parameters: 64 Channels, MADI Frame 96k
- Delay Compentation: Auto-CA
- Device ID: 0
- MIDI Sources:
     - Control (Inp.) = MADI In
     - USB MIDI 1 = OFF
     - USB MIDI 2 = OFF
     - MIDI DIN out = OFF
     - MIDI ov. MADI = Control


In TotalMix FX I've set the following in "Options -> Settings -> Aux:
https://i.imgur.com/II6xYLU.png



I'm getting a signal in the UFX+ and also in the XTC over the Mic/Line inputs. Also in TotalMix FX I get a signal. Even in Amplitube as standalone I get a signal but not in Reaper. The audio settings in Reaper look like this: https://i.imgur.com/IIGhl8B.png

The track in Reaper is set as it should be: https://i.imgur.com/Z2CgIzF.png

Here is how it looks in TotalMix FX: https://i.imgur.com/yOeznZc.png

So, why am I not getting any signal in Reaper?

And another thing is weird. On the UFX+ the MIDI OUT 1 is blinking orange. Why is it blinking?

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Only thing I could think of is Loopback active on output 9... That would replace the input signal.
Have you tested other inputs? And other recording software or Digicheck?

Regards
Daniel Fuchs
RME

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Just installed reaper 5.9.65 on win7, works.
Altough not having an Apple System I tried to find out what the steps in reaper are after fresh installation.

UFX+, 2x XTC.
MADIface driver 0.9680

In Reaper I selected ASIO driver, ASIO MADIface USB
Inputs and outputs from 1. to 46. (MADI16)
MMCSS/Time Critical.

I had to arm the track (record button), then I saw the Mic input signal in the fader.

BR
Ramses
Win7 Prof, CubPro9.5, UFX+, XTC, ADI-2 Pro FS/DAC, RayDAT, ARC USB, Sonnet USB3-PRO-4PM-E

4 (edited by badboxer 2019-01-09 22:04:46)

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

RME Support wrote:

Only thing I could think of is Loopback active on output 9... That would replace the input signal.
Have you tested other inputs? And other recording software or Digicheck?

Regards
Daniel Fuchs
RME

I don't have the MIC 9-12 in "Hardware Outputs" in TotalMix FX. Only the Analogs, AES, ADAT and MADI. hmm Maybe that's the problem. What do I have to do to get them?



ramses wrote:

Just installed reaper 5.9.65 on win7, works.
Altough not having an Apple System I tried to find out what the steps in reaper are after fresh installation.

UFX+, 2x XTC.
MADIface driver 0.9680

In Reaper I selected ASIO driver, ASIO MADIface USB
Inputs and outputs from 1. to 46. (MADI16)
MMCSS/Time Critical.

I had to arm the track (record button), then I saw the Mic input signal in the fader.


I only can chose this in Reaper (no additional input channles NOR output channels, like I know it from different audio interfaces):
https://i.imgur.com/3nJ7E9a.png

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

MacOS doesn't use ASIO, this detail simply seems to be different.
And you are sure that you armed the track in reaper to enable for recording ?

BR
Ramses
Win7 Prof, CubPro9.5, UFX+, XTC, ADI-2 Pro FS/DAC, RayDAT, ARC USB, Sonnet USB3-PRO-4PM-E

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Yes, it's armed. I am using Reaper since 12 years or so. Never had any issue with it. But read what I answered to RME Support (Daniel): I don't have the MIC 9-12 in Hardware Output in TotalMix FX. It's just not there. I guess that's the problem, but I have no clue how to make it accessible.

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Did you perform a full reset of totalmix already ? maybe save before snaps and workspaces.

BR
Ramses
Win7 Prof, CubPro9.5, UFX+, XTC, ADI-2 Pro FS/DAC, RayDAT, ARC USB, Sonnet USB3-PRO-4PM-E

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Yes, I did several Total Resets (Options -> Reset Mix -> Total Reset).

9 (edited by badboxer 2019-01-09 23:34:55)

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

As I have the MADI channels of the OctaMic XTC in Hardware Outputs I tried it and it still doesn't give me a signal in Reaper. I get a signal in INPUT MADI 8, in OUTPUT MADI 8, my Phones but NOT in Reaper. See (right-click and open image to get full size):

I tried it with LOOPBACK enabled and disabled for HARDWARE OUTPUT MADI 8, but no signal in  Reaper.
I also opened Amplitube in Standalone mode (not the one I added as VST3 in Reaper) and as you see it also gets a signal.

https://i.imgur.com/cu7Srd9.jpg

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Mojave?

You need to give Reaper access to audio in System preferences/Security & privacy.

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

cyrano wrote:

Mojave?

You need to give Reaper access to audio in System preferences/Security & privacy.

Awesome! Now the Mic/Lines of the UFW+ and the MADI inputs of the OctaMic are working! While "Microphone" was allowed for Amplitube it wasn't for Reaper. Thank you so much for this hint!

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Glad you got it sorted.

Re: [SOLVED] Fireface UFX+ & OctaMic XTC: No signal in Reaper (DAW)

Yikes... Sorry I didn't think of this one.... :-/


Regards
Daniel Fuchs
RME